BB Building

Buenos Aires Argentina, 2011

 ArchDaily Español como Obra del Año 2016

 

Located in San Cristóbal, a commercial and industrial neighborhood, nearby historic areas of San Telmo and La Boca. The client wanted a building with a sober look, which not calls too much attention or denounce is inside. It was pretended to integrate him in its surroundings, where the use of the corrugated galvanized sheet, being an economic and durable material, is common. 

The building is divided in 3 volumes. The front volume, facing the street (Building 1) homes a music content producer office; in the back volume (Building 2), sheltered, a rock band has its recreational and composition spaces. In between, as a safe-deposit box, is the main rehearsal studio, a massive volume of concrete.

These volumes are independent of each other and communicated by courtyards.

For the facades was established a game between transparencies  (double glazing), translucent surfaces (sandwich plate of corrugated translucent outside and milky polycarbonate inside) and totally opaque surfaces (sandwich of corrugated galvanized sheet for the exterior and interior finish in plasterboard). They combined depending on the project needs, of privacy or exhibition of the spaces and lighting. The building becomes more permeable or impermeable, sheltering or exposing.

A balance between opposites: natural (plant) versus artificial (construction); cold (Gray, metal, concrete) versus warm (light wood). In this manner the constructed coexists with nature, the harshness of industrial materials such as metal and concrete is softened by the green of the patios.

Inside, we looked that the cold concrete, was softened by the warmth of direct or filtered light, that the white veneer, gray floor and ceiling were balanced with the warmth of wood.


Project: Íris Cantante
Construction:  Arq. Íris Cantante, Diego Castellano, Arq. Andrés Wilhelm, Arq. Fernando Valeriani
Photos: Guillermo Andrés Romero
Client: Babasónicos

Edificio BB

Buenos Aires Argentina, 2011

Nomeado pela ArchDaily Español como Obra del Año 2016


Edificio localizado en San Cristóbal, un barrio con características comerciales e industriales, vecino de San Telmo y La Boca, barrios históricos de la ciudad. El cliente deseaba un edificio con un aspecto sobrio, que no llamara demasiado la atención ni que denunciara su interior. Se pretendía integrarlo en su entorno, en donde el uso de la chapa, por ser un material económico y resistente, es habitual. La construcción tenia que ser rápida y el presupuesto limitado.

 
El edificio se comparte en 3 volúmenes. En el volumen que da cara a la calle (edificio 1) se localizan los escritorios de una productora de contenidos musicales; en el volumen del fondo (edificio 2), resguardado, una banda de rock tiene sus espacios esparcimiento y composición. En el medio, como una caja fuerte, se encuentra el estudio principal de ensayo, un volumen macizo de hormigón.
 

Para las fachadas se creó un juego de transparencias (ventanas de vidrio doble), superficies translúcidas (sándwich de chapa ondulada lechosa translúcida con policarbonato en el interior) y otras totalmente opacas (sándwich de chapa zincada ondulada con terminación interior en durlock), que se combinan en función de las necesidades del proyecto, de intimidad o exposición de los espacios y de iluminación. El edificio se torna mas permeable o impermeable, guardándose, o exponiéndose.


Se buscó el equilibrio entre opuestos: natural (plantas) versus artificial (construcción); frío (Gris, chapa, hormigón) versus cálido (luz, madera)

Proyecto: Íris Cantante
Dirección de Obra: Arq. Andrés Wilhelm, Arq. Íris Cantante, Diego Castellano, Arq. Fernando Valeriani
Fotografias: Guillermo Andrés Romero
Cliente: Babasónicos